Ervaringen

Testimonial Gap Year Holland door Maarten

Mijn ouders waren bezorgd over mijn toekomst; wat moet ik in hemelsnaam studeren na mijn Havo diploma?
In de zoektocht naar een bedrijf die mij hierin zou kunnen helpen kwam ik uit bij Gap Year Holland.
Veel studiekeuzebureau’s zijn gericht op snelle vaak 1 daagse trajecten en met vage testen.
Dat kan volgens mij helemaal niet in 1 dag dus zocht ik verder. Gap Year Holland gebruikt professionele testen.
En de uitleg na de testdag was fantastisch want ik kreeg een hartstikke goed beeld van mijn capaciteiten, interesses en persoonlijkheid.
Veel contact met de adviseurs en goede gesprekken over wat er allemaal te koop is op studiegebied en wat mij nou eigenlijk echt bezig houdt.
Het schrijven van een plan van aanpak is fijn want dat geeft structuur en houvast waar ik elke keer stond. In totaal ben ik ruim 4 maanden met regelmaat samen met Gap Year Holland bezig geweest met het schrappen van studies en steeds dichterbij die ene studie komen. Het mooiste vond ik dat met de keuze van de opleiding Media Informatie en Communicatie mocht meelopen bij 2 Communicatiebureau’s die GYH voor me had geregeld. Dat was voor mij de laatste drempel. In dit werkveld na de studie wil ik gaan werken. Kortom mijn ervaring met dit studiekeuzetraject; ik ben blij met deze hulp en ga gemotiveerd in september aan de slag! Bedankt!!

Testimonial Gap Year Holland (moeder van Ana-Maria)

Onze dochter besefte al heel snel dat de opleiding die ze in augustus was begonnen aan de Hogeschool
van Amsterdam niet de goede keuze voor haar was.  We besloten te stoppen onder het motto: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. De vraag was toen: wat nu? Want alleen maar kiezen op basis van wat ‘leuk’ lijkt had ze al een keer gedaan en dat bleek geen goede keuze op te leveren.

Een vriendin wees ons op het initiatief van Gap Year Holland. We vroegen de folder aan en we waren gelijk enthousiast over de opzet van het programma.

Het programma begint met een dag van uitgebreid testen: interessetest, persoonlijkheid, intelligentie,
beroepsvoorkeuren, etc. Deze worden individueel besproken met de student en geven al gelijk veel inzicht, want wie kent zichzelf op 18 jarige leeftijd nou eigenlijk goed?

De week daarna wordt op het profiel dat uit de testen komt voortgebouwd. Het bestaat uit allerlei oefeningen en opdrachten, gesprekken met studenten van verschillende opleidingen en beroepskeuze begeleiders, voorlichtingen over opleidingen, etc. Zo maakte onze dochter bijvoorbeeld een sterkte/zwakte analyse van zichzelf en stelde ze een lijst op van criteria waar haar toekomstige opleiding aan moet voldoen, op basis van wat ze tot dan toe allemaal over zichzelf had geleerd.  En op basis van die lijst bleek al gelijk dat haar eerdere gekozen opleiding aan de H.v.A eigenlijk helemaal niet goed bij haar paste!

In die week wordt de zoektocht naar een geschikte opleiding veel ‘objectiever’. Uit alle mogelijkheden bleven er aan het einde van de week drie à vier opleidingsrichtingen over. In een Plan van Aanpak moest onze dochter vervolgens
aangeven hoe ze die richtingen verder ging onderzoeken en wanneer: open dagen bezoeken, internet onderzoek, gesprekken met studenten, gesprekken met afgestudeerden.

Daarbij kreeg ze veel hulp van Gap Year Holland: ze zoeken stageplaatsen in hun eigen netwerk, brengen contacten aan uit opleidingen en mailen/bellen de studenten ter ondersteuning. Op terugkomdagen wordt de voortgang van het PvA besproken, een beetje een stok achter de deur, ook niet onbelangrijk voor deze leeftijdscategorie!

Onze dochter heeft na het lopen van twee stages, geregeld door Gap Year Holland, weer helemaal zin gekregen om door te studeren. Ze zei dat ze voor het eerst weer veel energie kreeg van de meeloopdagen. Voor ons een teken dat de gekozen richtingen de juiste waren. Wat ook goed is, is dat het maken van de definitieve keuze wordt uitgesteld totdat ze alle passende richtingen heeft onderzocht.

Toen we hoorden welke testen er allemaal werden gedaan, begrepen we waardoor dit programma niet ‘goedkoop’ is. Het is echt een kwalitatief goed programma dat veel verder gaat dan alleen een beroepskeuze test, maar dat begeleidt op een professionele manier tot en met de keuze voor een nieuwe opleiding. En er tegelijkertijd voor zorgt dat onze dochter, na haar teleurstelling over het mislopen van de eerste keuze, weer zin en vertrouwen heeft gekregen om door te leren.

Artikel in Dagblad De Pers:
Worden wie je bent in twee weken van je tussenjaar
Download het artikel

Artikel op website 1 Minute Manager:
Te weinig aandacht voor het innerlijk van jongeren
Link naar artikel van 1 minute manager
Download het artikel

wat gaan we doen ontdek jouw keuze voor de toekomst meld je aan Startdata De keuze en ik Sluit je aan op Facebook!